Η ρινορραγία στην παιδική ηλικία έχει εντελώς καλοήθη χαρακτήρα και είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη, ενώ όταν συμβαίνει σε ασθενείς άνω των 50 είναι συχνά αρκετά σοβαρή. Όταν τα επεισόδια είναι υποτροπιάζοντα, πρέπει να γίνεται περαιτέρω έλεγχος για τη διάγνωση πιθανών νοσημάτων.

Οι αρχικές οδηγίες προτού φθάσει ο ασθενής στο ιατρείο περιλαμβάνουν:
- Καθιστή ή όρθια θέση με το κεφάλι γερμένο προς τα εμπρός ώστε να αποφεύγεται η κατάποση αίματος που θα οδηγήσει σε αιματέμεση ή/και εισρόφηση, ενώ ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται και η ποσότητα της απώλειας. Το ότι θα λερωθούν τα ρούχα δεν αποτελεί σοβαρό λόγο για να πράξουμε το αντίθετο.
- Άμεσα εφαρμόζουμε πίεση με το δείκτη και τον αντίχειρα στο μαλακό μέρος της μύτης για 10 λεπτά, τα οποία συνήθως είναι αρκετά.
Στο ιατρείο συχνά έχει επέλθει αυτόματη επίσχεση οπότε η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, αλλά όταν χρειάζεται παρέμβαση αυτή μπορεί να γίνει με είτε με πωματισμό είτε με καυτηριασμό (χημικό ή ηλεκτρικό) του υπεύθυνου αγγείου. Σπανιότατα, όταν και αυτά δεν αποβούν αρκετά, ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο ή στο εργαστήριο επεμβατικής ακτινολογίας για εκλεκτικό εμβολισμό.