Αλλεργική ρινίτιδα

Αποτελεί φλεγμονώδη αντίδραση υπερευαισθησίας του ρινικού βλεννογόνου μετά από έκθεση σε διάφορες ουσίες, τα αλλεργιογόνα.

Πλέον και σύμφωνα με την πιο σύγχρονη ταξινόμηση (ARIA classification) κατατάσσεται βάσει συμπτωμάτων και υποβάθμισης της συνολικής ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα (εργασία, σχολείο, δραστηριότητες κτλ). Η διάρκεια των συμπτωμάτων τη διαχωρίζει σε ετήσια ή εποχιακή (διαλείπουσα).

Είναι συχνότατη πάθηση με επιπολασμό περί του 15%, ενώ τα συμπτώματα συνήθως αμβλύνονται με την πάροδο της ηλικίας. Η κληρονομική προδιάθεση είναι ζωτικής σημασίας, τόσο ώστε όταν και οι δυο γονείς ήταν αλλεργικοί, η πιθανότητα της νόσου ανέρχεται στο 50%!

Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει ρινική καταρροή και συμφόρηση, κνησμό, πταρνίσματα, οπισθορινική έκκριση, υποσμία/ανοσμία και ρινορραγία, οίδημα βλεφάρων, επιπεφυκίτιδα, εκκριτική και χρόνια μέση ωτίτιδα, φαρυγγαλγία, βράγχος φωνής, ξηρό βήχα, ανάγκη συνεχούς καθαρισμού του λαιμού.

Από το ιστορικό αναζητώνται συνθήκες/καταστάσεις που επιδεινώνουν την κλινική εικόνα (τροφές, αέρας, καθαριστικά, σαπούνια, μοκέτες, λούτρινα παιχνίδια, κατοικίδια κτλ), στοιχεία που -μαζί με την κλινική εξέταση- θέτουν τη διάγνωση, καθορίζουν τη βαρύτητα της νόσου και δίνουν μια πρώτη κατεύθυνση στην αντιμετώπισή της. Οι διαγνωστικές δοκιμασίες (IgE, ηωσινόφιλα, δερμοαντιδράσεις, ρινικές προκλήσεις κτλ.) υποβοηθούν και μερικές φορές αποτελούν χρήσιμα εργαλεία διαθέσιμα στη διαγνωστική συνεργασία Ωτορινολαρυγγολόγου – Αλλεργιολόγου.

Η διαχείριση του αλλεργικού ασθενούς βασίζεται σε:

  • Εκπαίδευση ασθενούς στην αποφυγή του αλλεργιογόνου (αφύγρανση χώρου <50%,  πλύσιμο υποαλλεργικών κλινοσκεπασμάτων με καυτό νερό, αφαίρεση μοκετών, απομάκρυνση κατοικίδιων, εξολόθρευση κατσαρίδων κτλ.)
  • Φαρμακευτική αγωγή (Η1 αντισταμινικά, κορτικοστεροειδή σε ρινική, ενδομυϊκή ή από του στόματος χορήγηση, αντιχολινεργικά, μοντελουκάστη)
  • Ειδική ανοσοθεραπεία σε συνεργασία με Αλλεργιολόγο
  • Καυτηριασμό των κάτω ρινικών κογχών σε εμμένουσα συμπτωματολογία (αναίμακτη και ανώδυνη τεχνική χωρίς νοσηρότητα, νοσηλεία μιας ημέρας)

runny_nose