Ιδιοπαθής πάρεση/παράλυση προσωπικού νεύρου (Bell)

Χαρακτηρίζεται από αιφνίδιας έναρξης -εντός 48 ωρών- εγκατάσταση πάρεσης ή παράλυσης του ημίσεως του προσώπου, χωρίς εμφανή αιτία (ιδιοπαθής).

Η αιτιολογία πιθανότατα είναι ιογενής και η διάγνωση τίθεται εξ αποκλεισμού με τη λήψη του ιστορικού, την κλινική εξέταση και τις ακοολογικές δοκιμασίες.

Η βαρύτητα της νόσου ποικίλλει από ήπια πάρεση μόλις υποσημαινόμενη στις κινήσεις των μυών του προσώπου, έως την πλήρη ασυμμετρία στη χαλάρωση και αδυναμία σύγκλεισης των βλεφάρων!

Η αντιμετώπιση είναι κατά βάση συντηρητική, με κορτιοστεροειδή και αντιικά φάρμακα, τα οποία πρέπει να χορηγηθούν το συντομότερο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στις περιπτώσεις όπου τα βλέφαρα αδυνατούν να κλείσουν το μάτι, απαραίτητη είναι η εφύγρανσή του με οφθαλμική αλοιφή και τεχνητά δάκρυα visit ζωντανό καζίνο

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι σπάνια και αφορά τις σοβαρές μορφές που δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη συντηρητική αγωγή (αποσυμπίεση νεύρου, πλαστική βλεφάρων, αναστομώσεις νεύρων κτλ).

Η πρόγνωση είναι αρκετά καλή με το 60-80% των ασθενών να αποκαθίστανται πλήρως. Αρνητικοί προγνωστικοί δείκτες αποτελούν η καθυστερημένη έναρξη της θεραπείας, η πλήρης και οξεία παράλυση, ο συνοδός πόνος.

bell palsy