Σκολίωση ρινικού διαφράγματος

Το ρινικό διάφραγμα αποτελεί οστεοχόνδρινο τμήμα του σκελετού της μύτης, το οποίο βρίσκεται στη μέση γραμμή και χωρίζει τη μύτη σε δεξιά και αριστερή ρινική θαλάμη. Όταν αυτό είναι στραβό (σκολιό), υπάρχει το ενδεχόμενο να δυσχεραίνει τη ρινική αναπνοή, συχνά μονόπλευρα και σπανιότερα αμφοτερόπλευρα.
Η αιτιολογία της σκολίωσης αποδίδεται σε διαταραχές της ανάπτυξης του προσωπικού κρανίου και σε τραυματισμούς κατά την ενδομήτρια ζωή, τον τοκετό, την παιδική ή ενήλικη ζωή.
Το ιστορικό του ασθενούς μπορεί να περιλαμβάνει επεισόδια ρινοκολπίτιδων, τραυματισμού, ροχαλητού – υπνικής άπνοιας και ρινική συμφόρηση/απόφραξη που δε βελτιώνεται με την τοπική αγωγή με ρινικά εκνεφώματα.
Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει επιπλέον και την ενδοσκόπηση των ρινικών θαλαμών, καταγράφοντας με αυτόν τον τρόπο την έκταση του προβλήματος ή άλλη παθολογία (πολύποδες, «κρεατάκια» κτλ).

Η θεραπεία της σκολίωσης είναι χειρουργική. Προτού όμως οδηγηθεί κάποιος ασθενής στο χειρουργείο, πρέπει πάντα να συνεκτιμηθούν παράγοντες όπως η ηλικία του ασθενούς, το αλλεργικό του προφίλ, πιθανά συνοδά νοσήματα κτλ.

Συνήθως συνδυάζεται με καυτηριασμό/απομείωση των κάτω ρινικών κογχών. Η σύγχρονη χειρουργική της μύτης με τις νεότερες τεχνικές (ενδοσκοπική, ραδιοσυχνότητες κτλ) είναι πλέον ανώδυνη, πρακτικά αναίμακτη και χωρίς ή ελάχιστο πωματισμό. Η δε νοσηλεία διαρκεί το πολύ μια ημέρα και ο ασθενής μπορεί και είναι άμεσα λειτουργικός.

crooked_nose